Bättre brandsäkerhet

20 jan

Bättre brandsäkerhet

För att skydda sitt hem mot bränder finns det några enkla åtgärder man kan ta till. Dels handlar det naturligt vis om att tänka sig för i vardagen. Detta är kanske det viktigaste av allt när det gäller hemmet. Om man slarvar med ljus eller matlagning kan man hamna i en situation där rök och brand förstör mycket i bostaden helt i onödan. Vissa brandrisker är svåra att helt skydda sig emot, men slarv skall inte behöva vara det som äventyrar bostaden! Att ha notiser för att minnas att släcka ljus innan man går hemifrån har genom åren förekommit. Det är inte fel tänkt utan kanske någonting som faktiskt inneburit att fler klarat sig utan bränder. Värt att tänka på är att man kan ta ett varv i hemmet innan man lämnar huset. Det går snabbt och kräver minimalt engagemang. Samtidigt kan det vara vad som krävs för att undvika svårigheter hemmavid.

Ett komplement är rökdetektorer som varnar om någonting skulle inträffa. Är man hemma kan det i förbifarten slarvas med ljus som brinner ner och tar fart. Skulle man inte vara hemma kan en rökdetektor varna operatören hos ett säkerhetsföretag. Det krävs att man har rökdetektorer som är uppkopplade för att detta skall ge effekt. Dock är det inte svårt att installera sådana rökdetektorer om man vill ha en säker bostad det går.

Brandsläckare och rökdetektor

Om man har rökdetektorer får man snabbt information om någonting skulle hända när man är hemma. Skulle man agera snabbt är det ofta snabbt gjort att släcka elden. Dock kan man behöva hjälp av en brandsläckare. Även om man kan kväva många småbränder med ett blött täcke, är det sällan man har den tiden. En brandsläckare är effektiv och kan släcka elden snabbare än de flesta alternativ man kan tänka sig.

Utan rökdetektorer kan branden i värsta fall ta ordentlig fart innan man hinner upptäcka den. Om situationen är sådan är det viktigt att släppa stoltheten och ringa efter hjälp så fort man kan. Med en brandsläckare kan man effektivt hantera även något större bränder vilket underlättar. Det är dock noga att man har rätt brandsläckare för uppgiften. Elbränder kan förvärras av vissa typer av brandsläckare och brand i fett, som vid matlagning, kan förutsätta viss sorts släckningsredskap. Kolsyresläckare och skumsläckare är det som ofta förekommer i hemmet. Med dessa båda går det att ta hand om brand i de flesta situationer. Har man även rökdetektor ökar tidsutrymmet som finns att spela med för att bromsa situationen i stunden.