Kontrollera fotskydd och bälteslås innan du köper cykelsits

16 feb

Kontrollera fotskydd och bälteslås innan du köper cykelsits

En cykelsits ska skapa en säker cykeltur för barnet. Därmed ska inte barnet kunna pillra upp fotskyddet eller bälteslåset och ramla ur sitsen. Men när ett par cykelsitsar testades av ett oberoende testföretag (år 2010) visade det sig att flera cykelsitsar hade detta problem. Som konsument bör man alltså kontrollera dessa lås extra nog innan cykelsitsen köps.

Självklart kan man säga till barnet att inte pillra på bälteslåset och inte försöka ta ur foten ur fotskyddet. Men som alla småbarnsföräldrar vet spelar det inte alltid någon roll vad man säger. Är det tillräckligt intressant kommer barnet ändå att pillra och undersöka. Med andra ord måste man kunna lita på att de säkerhetsanordningar som finns på cykelsitsen verkligen håller.

Kan du öppna med en hand – kan barnet göra det med två

Att kunna öppna bälteslåset med en hand kan upplevas som smidigt. Man kan snabbt ”snäppa loss” barnet och lyfta ner det från sitsen. Men det betyder även att låset relativt lätt kan öppnas av barnet. Generellt kan man tänka att om en vuxen kan öppna ett lås med en hand så kan barnet göra det med två. Behöver däremot en vuxen använda två händer blir det betydligt mer avancerat. Det handlar inte bara om koordinationen utan även att kunna förstå hur det ska ske samtidigt. En cykelsits med bälteslås som kräver tvåhandsfattning för att låsa upp är alltså betydligt säkrare.

Fotskydd – ska fotremmar behövas?

Den andra säkerhetsanordningen är fotskydden. Skyddar dessa mot att barnen ska få in fötterna i ekrarna? En cykelsits har nästan alltid remmar som kan användas för att spänna fast fötterna. Men man bör även se på säkerheten om inte dessa remmar används, eller om de går upp. Det finns alltså en fördel att inte förlita sig på fotremmarna och även se på vilken säkerhet som ges utan dessa remmar.

Läs gärna tester av olika cykelsitsar för att själv bilda dig en uppfattning om vad man bör kontrollera på sitsarna innan de används. Alla som säljs i Sverige är till största sannolikhet lagliga. Men det är skillnad på att vara laglig och att vara extra säker.