Sandbehållare för grus förenklar förvaringen av gruset

30 dec

Som du kanske redan känner till är det vanligt förekommande här i Sverige att vi sandar eller saltar våra vägar på vintertid. Detta för att minimera risken för halka på såväl större vägar som på mindre gångbanor. För att förenkla förvaringen av gruset och underlätta hanteringen kring detta används sandbehållare för grus. Läs vidare så berättar vi varför ni bör införskaffa en sådan behållare!

Därför är en sandbehållare för grus bra att ha på vinterhalvåret

Det finns goda skäl att införskaffa en sandbehållare för grus så man slipper halka på vintern. Detta gäller åtminstone om man, som vi, bor uppe i norr och har rejäla problem med halka varje vinter. En sådan behållare gör det enklare att förvara och hantera det grus som ska spridas ut på gatorna för att förhindra halka.

Men varför sandar eller saltar vi vägarna på vintern överhuvudtaget, kanske du undrar? Fortsätt att läsa så ska vi berätta anledningen till detta!

Anledningen till att vi sandar eller saltar våra vägar på vintern

Om du bor någonstans där det snöar mycket och bildas en hel del is på vintern känner du säkert till att vägarna sandas eller saltas. Detta görs för att vägarna helt enkelt annars blir alltför farliga att köra på. Så för att få bort snön och isen på vägarna används sand, grus och salt. Gruset används för övrigt även för att ge bilarna lite bättre grepp på det hala vinterväglaget.

Men hur kommer sig detta egentligen? Så här ligger det till:

  • Molekyler rör sig fortare och friare i varmt vatten och kan anpassa sig till formen på den behållare som du häller vattnet i. Men i takt med att vattnet börjar frysa till is börjar molekylerna röra sig saktare. Till slut sitter de helt enkelt fast i varandra och har då bildat is.
  • Genom att hälla salt på is absorberar de vattenmolekyler som ännu inte har frusit på ytan en del av saltet. Det bildas då en saltvattenlösning som förhindrar vattnets molekyler från att frysa. I takt med att allt fler vattenmolekyler börjar få upp farten igen och bryta sig fria från isen förvandlas dessa till vätska och löses upp av saltet.
  • Även sand kan användas för att förhindra att ny is bildas på vägarna. I bara en skopa sand finns det miljontals små sandkorn som alltid befinner sig i rörelse. Så fort en bil kör över dessa förflyttas sandkornen. Samma sak händer också då vinden förflyttar dem. Därmed blir det svårare för vattenmolekylerna att bilda is.