5 fördelar med en infraröd bastu

17 feb

Den gamla hederliga vedbastun har fått konkurrens av en infraröd bastu. Här listar vi 5 fördelar med nykomlingen.

  • Lätt att placera
  • Värms upp snabbt och med låg energiförbrukning
  • Hälsofördelar

Det är lätt att placera en infraröd bastu i hemmet

En infraröd bastu går att placera vart som helst i hemmet, oavsett om du bor i lägenhet eller villa. Det som krävs är tillräckligt med utrymme och ett vägguttag. Den behöver inte heller placeras i ett våtutrymme.

Det finns en hel del olika modeller att välja bland, de för en person är mindre och möjligtvis då lättare att montera och hitta en plats för. Där finns det även portabla bastus som går lätt att montera upp och ned vilket gör att man enkelt kan ta med sig bastun till tillexempel stugan eller på resan.

Snabb uppvärmning

Till skillnad från en vanlig bastu är det inte luften i sig som värms upp utan de objekt som träffas av de infraröda strålarna och på bara några minuter blir bastun varm. Det betyder även att i en infraröd bastu behöver inte temperaturen bli lika tryckande hög – något som en del ser som en fördel. Det finns även de som upplever att de bastar mer än vad de skulle gjort i en vanlig bastu då uppvärmningstiden är kortare.

Låg energiförbrukning

Som en följd av att inte all luft värms upp är en infraröd bastu mer energieffektiv än en vanlig el-bastu. En lägre energiförbrukning ger då lägre kostnader för el, så att vissa personer skulle möjligtvis då kunna minska på sin el-kostnad genom att välja en infraröd bastu framför en på el.

Hälsofördelar

De finns de personer som upplever hälsofördelar efter användning av en infraröd bastu. Några av dessa upplevda fördelar är till exempel att blodcirkulationen ökat vid badet och att som en följd av den ökade cirkulationen har ledvärk och smärta lindrats. Andra personer har upplevt att huden blivit bättre, till exempel har eksem, celluliter och torr hud.

En annan fördel som nämns av personer som testat en infraröd bastu är att värmen minskar stresshormon och ökar lyckohormon, vilket då resulterat i minskad stress och lindrigare sömnproblem. Varför man kan uppleva dessa fördelar kan bero på att den infraröda värmen är mer djupgående då kroppen absorberar strålarna på ett annat sätt än om kroppen skulle värmas av varm luft.