Vilken tandläkare väljer du?

23 sep

Vilken tandläkare väljer du?

Om du inte aktivt listar dig hos en tandläkare kommer du bli skriven hos den Folktandvård som är närmast belägen dig. Det kan vara bekvämt men när pris, tillgänglighet och utbud varierar kan det vara smart att jämföra de olika alternativen. Vilken tandläkare väljer du?

En tandläkare i din stad – eller inte?

Det vanligaste är att man vill ha en tandläkare i den stad man jobbar. Har du ditt boende i Helsingborg söker du till stor sannolikhet en tandläkare i Helsingborg som finns nära ditt hem.

Men det finns undantag. En person som bor i Landskrona och pendlar till Helsingborg kanske hellre vill gå till en tandläkare i Helsingborg. Detta eftersom dessa främst har öppet dagtid. Att då kunna gå iväg på lunchen kan vara enklare än om man måste åka hem och sedan söka upp en öppen klinik.

Där priset är lågt – eller inte?

När det kommer till regelbundna undersökningar är prisskillnaden inte speciellt stor. Det är helt enkelt en för liten undersökning för att det ska kunna finnas så stora prisskillnader. Men om det sedan fastställs att en lagning eller rotfyllning behöver göras kan det helt klart vara värt att jämföra priser.

Även här kan det finnas fördel att ibland söka sig till en större stad. I något större städer är utbudet brett och man kan få in i prisförslag från flera. Även här kan det alltså vara en fördel att välja en tandläkare i Helsingborg före Landskrona.

Här bör man även se på olika betalningslösningar. Vid större ingrepp kan priset bli relativt högt. Här får man se på vilka delbetalningsmöjligheter som erbjuds. Folktandvården, och vissa privata aktörer, har tandvårdsabonnemang vilket innebär att samma summa betalas per månad och att all tandvård ingår. Även delbetalningsalternativ och tandvårdslån finns som betalningsalternativ. Men se upp för höga räntor och avgifter!

Där du går av gammal vana – eller inte?

Har du gått hos samma tandläkare år efter år och under denna tid varit nöjd med service och prisnivå? Även om det eventuellt går att få bättre pris så är rekommendationen att stanna kvar. Tandläkare är minst sagt ett serviceyrke där man behöver känna av kundens känsla inför besöket och bemöta på rätt sätt. Detta framförallt om det finns en viss rädsla för att få den hjälp som behövs.

Skulle däremot den tandläkaren sluta på den klinik du brukar gå till finns möjligheten att börja jämföra andra alternativ.